Prinsjesdag 2024: Wat zijn de gevolgen voor de woningmarkt in Uden /Maashorst?
Prinsjesdag 2024: Wat zijn de gevolgen voor de woningmarkt in Uden /Maashorst?
Prinsjesdag 2024 heeft opnieuw veel aandacht besteed aan de woningmarkt, een sector die al jaren onder druk staat. Met een aanhoudend woningtekort, stijgende prijzen en groeiende vraag naar betaalbare woningen, was het duidelijk dat het kabinet maatregelen moest nemen. Maar wat betekenen deze plannen concreet voor huizenkopers, huurders, makelaars en investeerders? We zetten de belangrijkste gevolgen voor de woningmarkt op een rij.
Toptarief hypotheekrenteaftrek en eigenwoningforfait
Voor aftrekbare kosten van de inkomstenbelasting geldt in 2024 dat het toptarief van de aftrek gelijk is aan het tarief van de laagste belastingschijf, dus 36,97 procent. Dit is relevant voor onder meer de aftrekbare hypotheekrente.
Doordat er een middenschijf bijkomt voor de inkomstenbelasting in 2025 moet opnieuw bepaald worden wat het toptarief voor aftrekbare kosten zoals de hypotheekrenteaftrek wordt. Dit wordt gelijk aan het tarief van de tweede belastingschijf, dat op 37,48 procent komt te liggen.
Huiseigenaren moeten voor de inkomstenbelasting ook een bedrag bij hun inkomen optellen, het zogenoemde eigenwoningforfait. Het tarief van het eigenwoningforfait blijft voor woningen met een WOZ-waarde tussen iets minder dan een ton en 1.330.000 euro gelijk aan dat van 2024, op 0,35 procent.
Hogere huurtoeslag voor lage inkomens vanaf 2026
Huishoudens met een laag inkomen die recht hebben op huurtoeslag, was een verhoging van deze inkomensondersteuning toegezegd. Deze maatregel gaat echter pas in 2026 in.
Lagere overdrachtsbelasting vanaf 2026
Het kabinet wil het tarief van de overdrachtsbelasting voor tweede woningen verlagen. Dit ligt nu op 10,4 procent en moet naar 8 procent. Ook deze maatregel gaat pas in 2026 in.