Veranderingen op de huurmarkt in Uden en omgeving!
Veranderingen op de huurmarkt in Uden en omgeving!
Een blog over de verhuurmarkt deze keer, hoewel de woningmarkt voor verkopers weer aantrekt (we zien dit aan het aantal unieke bezoekers / bezichtigen per huis) zien we als makelaar ook de huurmarkt aanzienlijk veranderen.
Met het vernieuwde punten systeem voor huurwoningen verwacht de overheid dat er meer starterswoningen vrijkomen. Het nieuwe systeem zou beleggers weren in het startsegment gezien het rendementen onder druk zet. Levert dit een voordeel op voor de huurmarkt of de startersmarkt?
Kunnen we hiervan nu al een pril resultaat in de huizenmarkt van Uden zien?
In het kort... nee
De woningmarkt heeft al jaren te kampen met een beperkt aanbod voor juist starters. De verhoging van de rente vorige jaar heeft de situatie hierin niet beter gemaakt omdat de leencapaciteit van starters er hierdoor juist op achteruit ging. Anno 2023 moet een starter behoorlijk wat eigen geld meenemen bij het kopen van het eerste huis, we zien dat als makelaar in de dagelijks praktijk.
De gedachte om ruimte aan de aanbod kant te realiseren heeft de overheid opgepakt middels een puntensysteem waarmee de positie van de huurder wordt beschermt. Anderzijds wordt de positie van de verhuurder bemoeilijkt en staan rendementen onder druk.
Voor het vernieuwde puntensysteem verwijzen we je gemakshalve naar: https://nos.nl/artikel/2455730-nieuw-puntensysteem-voor-betaalbare-huurwoning-middeninkomens
“Een goed huurder en verhuurder schap gedijt het best in een gezonde woningmarkt. Als er een alternatief is bestaat er een keuze. Een markt met voldoende woningen biedt dit.”
Momenteel hebben we in Uden/ Maashorst helaas niet de luxe van “voldoende” woningen, de keuze voor een woningzoeker tussen een koop of een huur huis is beperkt. Na de rente daling van vorig jaar leek de markt te verruimen maar inmiddels zien we ook hier een stabilisatie, de vraag lijkt zich te herstellen en we zien dat het aantal zoekers weer stijgt.
Woningen staan weer iets korter “te koop” en het aantal transactie waarin overboden wordt zien we ook hier weer toenemen. Het is voor ontwikkelaars geen eenvoudige opgave om rendabel te bouwen gezien de gestegen bouwkosten waardoor eventuele projecten langer worden uitgesteld waar een besluitproces vanuit de overheid gemiddeld ook al enige jaren vergt. Bij te weinig nieuwbouw (zowel koop als huur) en een vertrekkende belegger die op andere wijze rendement gaat behalen zal een punten systeem op de korte termijn een averechts effect hebben.
Zitten we hiermee in een impasse welke opgelost wordt door het nieuwe puntensysteem?
Het zullen met name kleine beleggers zijn die wellicht bij het uitblijven van rendement(en) ervoor kiezen om woningen te verkopen. Maar het verkopen van een huurhuis zorgt hiermee voor krapte op dezelfde huurmarkt, het aanbod op de koopmarkt zal naar verwachting net zo snel stijgen als de toename van de vraag naar huizen op de woningmarkt in Uden.
Alleen de komst van nieuw aanbod kan een koop en huurmarkt veranderen (meer nieuwbouw dus). Als het aanbod stijgt, kán de vraag (mits dit om toereikende aantallen gaat) dalen.